Za nove razvojne projekte 1,4 miliona evra

Bez autora
Jul 28 2011

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije i direktor Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Sulejman Ugljanin i menadžer “Programa evropskog partnerstva sa opštinama – PROGRES” Grem Tindal potpisali su danas Memorandum o razumevanju. Ovaj dokument određuje pravce zajedničkog delovanja Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u izradi projektno-tehničke dokumentacije za infrastrukturne projekte u 19 opština Srbije. Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja uključila se u partnerstvo sa EU, Vladom Švajcarske i Kancelarijom UN za projektne usluge u ostvarivanju trogodišnjeg "Programa za razvoj opština južne i jugozapadne Srbije – PROGRES". Zajedničko delovanje prvenstveno će biti usmereno na izradu dokumentacije za ekonomske projekte, projekte zaštite životne sredine, projekte društvene infrastrukture, kao i na sprovođenje razvojnih projekata lokalnog i regionalnog značaja.

Za nove razvojne projekte 1,4 miliona evraMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije i direktor Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Sulejman Ugljanin i menadžer “Programa evropskog partnerstva sa opštinama – PROGRES” Grem Tindal potpisali su danas Memorandum o razumevanju.

Ovaj dokument određuje pravce zajedničkog delovanja Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u izradi projektno-tehničke dokumentacije za infrastrukturne projekte u 19 opština Srbije.

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja uključila se u partnerstvo sa EU, Vladom Švajcarske i Kancelarijom UN za projektne usluge u ostvarivanju trogodišnjeg "Programa za razvoj opština južne i jugozapadne Srbije – PROGRES".

Zajedničko delovanje prvenstveno će biti usmereno na izradu dokumentacije za ekonomske projekte, projekte zaštite životne sredine, projekte društvene infrastrukture, kao i na sprovođenje razvojnih projekata lokalnog i regionalnog značaja.

Kako je ministar Ugljanin saopštio, Upravni odbor programa "PROGRES" na sastanku, koji je juče održan, odobrio je više projekata za razvoj opština u Srbiji, kao i ulaganje EU i Vlade Švajcarske u iznosu od 1,4 miliona evra u nove razvojne projekte u 25 opština južne i jugozapadne Srbije.

Najveći deo sredstava u iznosu od 480.000 evra biće uložen u izgradnju komunalne infrastrukture u zelenoj zoni u Leskovcu. Takođe, EU i Vlada Švajcarske podržaće sa 220.000 evra izgradnju i opremanje Centra za agrorazvoj Peštera, čime će biti poboljšani uslovi za proizvodnju, skladištenje i distribuciju poznatih pešterskih proizvoda.

EU je od 2000. godine do sada u ekonomski razvoj svih regiona u Srbiji uložila oko 2,3 milijarde evra.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Adriano Martins najavio je da će Unija nastaviti da pomaže ekonomski razvoj Srbije, jer je konkurentnost srpske privrede veoma važan uslov za evropske integracije.

Vlada Švajcarske finansijski je pomogla Srbiju kroz donacije u vrednosti od oko 250 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik